Az interjú a HVG Pszichológia magazinban jelent meg:

“Édesanyám 7 gyermeket nevelt vállalkozás mellett, így abba nőttem bele, hogy ez igenis lehetséges”

- A Női Vállalkozók Napjának megálmodójával beszélgettünk -

Március 30-án immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Női Vállalkozók Napját Budapesten. Ennek alkalmából kérdeztük Mihalik Gyöngyvért, a rendezvény ötletgazdáját, aki a várható újdonságok és a program mellett a személyes küldetésébe is betekintést engedett.

 

Milyen gondolat, indíttatás hívta életre a Női Vállalkozók Napját?

Szerettem volna megfejteni, miben rejlik a legsikeresebb női vállalkozók titka. Hogyan tudnak ilyen szinten érvényesülni egy alapvetően még mindig a férfiak által dominált területen? Miből merítenek hitet és önbizalmat? És hogyan képesek egyensúlyban tartani az életüket? Sajnos hamar rá kellett ébrednem, hogy Magyarországon még nem létezik olyan fórum, ahol ezekre a kérdésekre hiteles, őszinte válaszokat kaphatnék. Végül a férjem biztatott arra, hogy hozzam létre én magam azt a közösséget, ahol fejlődhetek.

Mi a rendezvény elsődleges célja?

Az, hogy segítsen a vállalkozó nőknek megteremteni az egyensúlyt. Tudom, hogy ez elcsépelten hangzik, mégsem foglalkozunk eleget ezzel a témával. Pedig mi nők nemcsak vállalkozók, hanem sokan édesanyák, háziasszonyok, feleségek is vagyunk, és ennyi szerep között igen nehéz váltani, illetve helytállni. Én egy hétgyermekes család 7. gyermeke vagyok. Édesanyám a harmadik diplomáját szerezte meg, amikor velem terhes volt. Aztán pedig 7 gyermeket nevelt vállalkozás mellett, így én abba nőttem bele, hogy ez igenis lehetséges. A rendezvényre mindig olyan vállalkozókat hívunk, akiktől tanulhatunk, inspirálódhatunk. Akik példaképek lehetnek, hiszen sikeres vállalkozásokat építettek fel, sokszor család mellett.

Az esemény neve igen beszédes, de mégis: csak nők vehetnek részt rajta?

Nem, természetesen férfiak is jöhetnek. Én azt gondolom, hogy egy párkapcsolatban kiemelten fontos, hogy együtt fejlődhessünk. Ennek megfelelően sokan a párjukkal érkeznek és nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk a férfiaktól is. Elvégre az olyan témák, mint az árazás, énmárka, értékesítés vagy a vezetői kvalitások fejlesztése mindenki számára érdekes lehet. Azoknak is ajánlom a rendezvényt, akiknek női vállalkozók a célközönsége, hiszen itt tud velük találkozni.

Idén már a harmadik felvonás jöhet. Milyen visszajelzések érkeztek az elmúlt évekből és mik a távlati célok?

Elképesztő visszajelzéseket kapunk minden évben. Voltak olyanok, akik a rendezvény hatására döntötték el, hogy hosszú évek tipródása után végre belefognak a saját vállalkozásukba. Hatalmas motivációt kapnak a résztvevők és olyan gyakorlati tapasztalatot, illetve tudást vihetnek haza, ami azonnal átültethető a gyakorlatba. A távlati célunk pedig az, hogy felépítsük az ország legnagyobb női vállalkozói közösségét.

Milyen előadókra és témákra számíthat idén a közönség?

Lesz szó önértékelésről, vezetésről, motivációról, de többek között a szexualitás szerepéről is az önmegvalósításban. Az előadók között ott lesz például Tomán Szabina, Forray Nikolett és Pirner Alma, de külön büszke vagyok rá, hogy érkezik egy Fortune 500-as női vállalkozó is egyenesen az USA-ból.

És mire lehet számítani az előadásokon kívül?

Mint minden évben, idén is lesz vezetett kapcsolatépítés a szünetekben, amit imádnak a résztvevők. Újításként pedig gyakorlati workshopokkal is készülünk, ahol speciális témákban lehet majd fejlődni. Az üzleti és baráti beszélgetésekhez egy csendes termet is megnyitunk, ahol kényelmesen el lehet vonulni a forgatag elől. Ezen kívül rengeteg izgalmas kiállítóval lehet majd találkozni, akik sehol máshol nem elérhető lehetőségeket kínálnak a közönségnek.